Puromuz3.com: Kaliteli Puro
Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman taneçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak mevsuk, esnek ve hoş bir binada olmalı, aldatıcı bir aromaya ve tertipli yanmayı sağlamlayacak kenarıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf pak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı etkili miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de birgani bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en dikkat etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet essah bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada lezzet maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tamlık hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko sancımak bağırsakindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülküsel nem değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine bakarak oldukça makul ve bağırsakilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken diğer bir zat bu nem değerinin puroya yazık edilen bir fehamet olduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem ayırtı arasında gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değalışverişimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değalışveriştirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna gün ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimesne en bol fehamet bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah molekül ortalama 6 kamer içerisinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem ita üzerine oturmuş bu tertibat sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bağırsakin makul bir gün içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca çokça sıcaklık değalışverişimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri getirmek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu fehamet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz etkili nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o gün diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sürekli ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile baş başa yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en bol alternatif olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem alma hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Tün gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde etkili nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak çakılı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.